• Bouwen zoals het moet zijn
  • De Vosholen 2c
  • 9611 KR Hoogezand

Fabrieksuitbreiding Koji Bed 4

OPDRACHTGEVER

Kikkoman Foods Europe in Sappemeer is onderdeel van de Japanse Kikkoman Corporation, dat zich wereldwijd bezig houdt met de productie en verkoop van sojasaus. In Sappemeer wordt sojasaus gebrouwen uit de 4 ingrediënten soja, tarwe, water en zout.

PROJECT

  • Oplevering: Augustus 2013
  • Specialisme: Bouwteam, HACCP
  • Engineering: Ja

Aan de noordoostzijde van de fabriek hebben we een uitbreiding gerealiseerd ten behoeve van de huisvesting van 2 Koji beds. De Koji beds zijn cilindervormige installaties (silo’s) met een diameter van circa 12,0 m1 en een hoogte van ongeveer 7,0 m1, waarin een plateau ronddraait. Op het plateau liggen sojabonen en tarwekorrels vermengd. Het gebouw heeft een lengte van circa 45 m1, een breedte van circa 23 m1 en een hoogte van ongeveer 8,5 m1. In de ene helft van het gebouw is een Koji bed gerealiseerd (Koji bed 4). De andere helft is gereed om nog een 2e Koji bed te installeren (Koji bed 5).

UITVOERING

De uitbreiding heeft een betonnen poerenfundering, waarop de stalen hoofddraagconstructie van het gebouw is opgesteld. Tussen /op de poeren onder de gevels zijn prefab betonnen plintelementen geplaatst. In het gebouw is een speciale ronde in het werk gestorte gewapend betonnen vloer- en funderingsconstructie aangelegd, waarop de Koji bed 4 is geïnstalleerd. Ten behoeve van de toekomstige installatie van de Koji bed 5 is een gedeeltelijke funderingsconstructie aangelegd. Tussen de Koji bed 4 en toekomstige Koji bed 5 hebben we een betonnen verdiepingsvloer (opgestorte breedplaatvloer) gemaakt. Rondom de Koji bed 4 hebben we verder een gewapend betonnen begane grondvloer onder afschot aangelegd. Op de locatie van de Koji bed 5 ligt een (tijdelijke) vlakke staalvezelgewapende betonvloer. De gevels van het gebouw zijn uitgevoerd in een samengesteld geïsoleerd metalen gevelbekledingssysteem. Ten behoeve van het dak zijn geprofileerde stalen dakplaten toegepast.

Webontwikkeling: Convident